lördag 18 december 2010

Olycksår?

1. Angelina får sin diagnos att hon har diabetes.
2. Saker förstörs / försvinner under flytten till huset.
3. Vattenskada i taket i nya huset
4. Vattenläcka på toaletten tre veckor efter renoveringen.
5. Min bil nya bil får bakspegeln bestulen.
6. Jag tankar etanol i min nya bil som ska bensin - bärgningsbil krävdes.
7. Jag kör i diket - Roffes bärgningsbil igen.
8. Sigges bil blir påkörd.
9. Sigges bil får en spricka rakt genom hela vindrutan.
10. Sigges bil får en skada i underredet. Olja läcker ut och bilen går inte köra, 35 mil hemifrån på väg till Susannes & Kemals bröllop.
11. Skrollan får urinvägsinfektion och vi blir 2500 kr fattigare, trots försäkring.
12. Skrollan haltar och behöver opereras (4500 kr )
13. Min bil blir påkörd på vår uppfart!
14. Angelina kastar ett pappersflygplan genom ett ljus och startar en liten brand på bordet. Den släcktes snabbt med en brandfilt, men mormors fina duk har ett hål.
15. Branden på altanen och en jobbig sanering till det.

Och jag har säkert glömt något viktigt.

Huset brann!

I förrgår började vårt hus brinna, på riktigt som Lupita säger. Precis lagom till jul.

Shevan hade städat huset och då ställt ut en påse med aska på altanen. Han hade ställt den i ett upp-och-ner vänt bord innehållande ved.

Efter 3-4 timmar sätter elden fart. De första att se detta var grannarna som först hade uppfattat elden som ett brinnande ljus. Men snart var det stora lågor. Den ena kastade sig på telefonen och den andra sprang hem till oss.

Just i det ögonblicket ringer Sigge och jag tar mig ut till köket. Shivan ropar -Linda, Linda, Linda! Han öppnar altandörren och jag ser ett flashande sken. Stora lågor brinner!!!

Jag hör ringklockan på dörren, täcker på om vi kommer hinna rädda undan några saker från huset och vad jag då ska prioritera, samtidigt som jag sprungit ut i köket och hämtat brandsläckaren.

Jag sprutar pulver mot elden. POFF! Ett gigantiskt moln av pulver yr ut,in, överallt. Jag får svårt att andas och vi gömmer oss innanför altandörren tills det lagt sig. Sedan ut igen och upprepa proceduren. Det glödde fortfarande innanför väggen (mellan väggen och lite mot golvet) brandsläckaren var tom. Någonstans i det här har grannen och Shevan slängt ut bordet i snön.

Jag var chockad! Skakig! Brandsläckaren var slut och tänk om branden spridit sig ner mot kallförrådet? Samtidigt som jag ringde 112 (vilket i och för sig grannens fru redan gjort) så gick vi ner och tittade. Jag kände mig livrädd. Tack gode gud att grannen var med.

Brandkåren kom och säkrade upp att branden var släckt. Drog undan plankor och mätte värmen med en värmekamera. Allt var lugnt.

Polisen kom och tog uppgifter om vad som hänt. Och efter det började vi städa, jag och Shevan. Sigge hade tagit med barnen till Heron City för att äta middag och bowla. Hela vardagsrummet var nämligen täckt med pulver! Överallt. Hallen, köket, trappan, vårt sovrum och källaren hade också fått sig en dust. Smuts (kol), pulver och slask från alla skor från alla inblandade.

Nu står vardagsrummet avskalat. Jag tvättar kuddar, gardiner, filtar etc. Och saneringsfirman ska komma nästa vecka.

Det känns verkligen jobbigt eftersom jag vill få allt klart till jul. Nu är allt smutsigt, inget pynt och jag har tyvärr sparat julklappsinköpen till sist.....